as my followers

sila tekan dua atau tiga kali sehari

Sunday, February 27, 2011

isu : jangan gunakan perkataan "salam"


Assalammualaikum.. :) apa khabar? aku sihat, alhamdulillah,, cuma penat dan mengantuk.. sebab makan ubat.. huu


err, aku masih lelaki.. cuma saje letak gambar perempuan nie... :)

________________________________

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah: "Salam (selamat tinggal)". Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)

Baik gunakan...., ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH... Ilmu untuk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam. Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”.

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum” dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh.

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat. Jawab salam yang betul ialah “WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu “WAALAI KUM SALAM”.

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata “Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr… Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”.

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“. Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan! Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong tag kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa.. Sekian, semoga ada 
manfaatnya. Petikan dari FB SKGTN. (T.Kasih Ckg Nor Azian)

________________________________

huraian aku pasal ini: 

dulu aku ada belajar bahasa arab dan aku selalu fail.. mengikut apa yang aku belajar masa dulu-dulu, islam berasal dari perkataan salam yang bermaksud selamat/tenang (calm,peace) *aku belajar dalam bahasa inggeris*

pada fahaman aku, setelah dikaji dan dikaji dan bertanya kepada beberapa orang mahir, aku tak rasa perkataan salam itu salah  untuk diucapkan mengantikan perkataan assalammualaikum(bukan salam 1malaysia plak, tu bonggok salah namanya).. 



lagipun perkataan assalammualaikum itu berasal dari :
as-salam = selamat, ala = atas, kum = ganti bagi antum, kamu...
so, rasanya tiada yang salah tentang perkataan assalammualaikum itu sendiri dirujuk dari root word salam... satu lagi aku quote:


Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.


tak sama kah as salam dengan salam? T_T

selain tu, selalu aku tengok orang ucapkan salam alaik... tak cukup tu.. macam tak lengkap.. bukankah isalam itu indah? perkataan nya mestilah tersusun dan lengkap...
salam alaik, selamat ke atas ___? atas siapa? atas langit?kerajaan langit? ayah pin? T_T
*ohhhh aku dah mula fikir bukan-bukan.. 

mengenai salam yang diucapkan Rasulullah, aku berpendapat bahawa salam bukan sahaja untuk menegur tetapi untuk mengundur diri.. bukankah begitu? 
aku hanya memberi pendapat.. jika salah sila betulkan...
wallahualam.. :)

7 comments:

Pakwe said...

wei bang zali..student uia gak ke??

zalizalu said...

uia laa jugak sikit2.. hahahahahaha.... extend tak abes2...

Pakwe said...

direct intake ke cfs ?

zalizalu said...

aku dulu iium matriculation centre...skang ni dah tukar nama CFS rasanya.. ntah.. hahaha..ko bru 2nd year kan?

Pakwe said...

direct intake aku ni...masuk sem 1 2010/2011...skali kena celpad..sem ke 2 baru masuk..skang ni aku ponteng balik umah..sakit ah..tk sihat..

zalizalu said...

ko sakit apa? haha.. aku ni pon extend jugak... sakit jugak... haish.... ko amik law kan? direct intake dari mana eh?

Pakwe said...

sakit mengada2..harharhar..aku stpm dulu...cukup2 makan je..leh plak dapat law kat sini..gila siot poning palo den ni ha nk mnghafal kes...adoi