as my followers

sila tekan dua atau tiga kali sehari

Wednesday, September 14, 2011

undang-undang Allah dan undang-undang manusia

assalammualaikum... apa khabar? harapnya semua didalam keadaan sihat sejahtera hendaknya... dah lama aku tak conteng blog ni.. almaklum la, sibuk dengan hal-hal duniawi.. kebetulan pula aku kurang sihat sebelum ini.. jadi terpaksa meng-postpone-kan segala hal-hal kerajaan dan hal-hal politik...


hari ini, aku nak bincangkan satu topik yang agak menarik.. mengenai perundangan di negara tercinta, 1Malaysia.. meh kita layan.

 



___________________________________________________



nak mintak sedikit pendapat untuk dikongsikan dalam blog..
untuk memudahkan cerita, sy buat dalam bentuk cerita.. :)

ada seorang lelaki bernama awang... 
dulu, dia adalah seorang pengedar dadah yang terkemuka... 
namun polis tak tahu kerana beliau pandai bersembunyi di dalam bayang (chewah)..
setelah 8 tahun dia menjadi pengedar dadah, akhirnya dia berhenti.... 
akibatnya, dia diburu oleh pengedar-pengedar dadah lain..
tp disebabkan alasan yang tak dapat dielakkan, dia dilepaskan oleh bos-bos dadah berkenaan...

dia akhirnya bertaubat... selama 20 tahun dia bersih terlibat dalam pengedaran dadah.. 
dalam masa itu, dia berjaya membina keluarga bahagia, berjaya menjadi peniaga...
dia mendekatkan diri kepada Allah meminta ampun  diatas dosa-dosa silam beliau...

beliau banyak menghabiskan masa di masjid...
sehingga satu masa, beliau rasa bersalah atas jenayah dadah, 
beliau menyerah diri dan mengaku mejadi pengedar dadah 20 tahun lepas...
____________________________________________________

dalam hal ini, makamah mana yang layak  diguna pakai? 
boleh ke kes dia masuk dalam makamah syariah? 

sebab kalau dalam kes ini, awang tadi telah pon dijatuhkan hukuman gantung...
(kisah benar yang terpaksa diubah sedikit)
bukan kah dia sudah bertaubat? 

jawapan:

dalam hal ini..
sebenarnya..
undang2 berkenaan dadah di malaysia adalah tertakluk pada mahkamah sivil..bukan mahkamah syariah..
and perlakuan mengedar dadah itu sebenarnya..
adalah susah untuk ditentukan..dimana niat beliauadakah betul2 mengedar atau tidak..
dalam mahkamah..akan ada satu perbicaraan yg panjang..akan diteliti segala2nya sebelum dibuktikan bersalah..

sekiranya telah dibuktikan belaiu bersalah seperti yang diakui beliau,..mengikut undang2 manusia..adalah tertakluk pada hukuman seperti yang terdapat dlm section2..
tapi sebenarnya,,sekiranya belaiu telah insaf..xperlu menyerah diri ..just memohom ampun daripada Allah sebab Allah berhak..
undang2 manusia hari ini adalah tertakluk kepada kertas dimana akn dinilai melalui bukti2 sahaja..



____________________________________________________


sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun


kredit kepada Nurul Badiah Lai

3 comments:

Freaky said...

undang2 manusia.. banyak sangat kelemahan =-=

adanhayad said...

this is best bro........

[sutera kasih] said...

agak rumit jugak cerita ni kan..untuk mengkategorikan mahkamah mana yg patut, sy kurang pasti sebab sy xda backgroung undang2..tp bg pndpt sy, alhamdulillah dia dh bertaubat dgn kesalahan silamnya, selebihnya urusan dia dgn Allah..

tapi mungkin dia masih rasa bersalah sebab pengedar dadah ni ibarat membunuh nyawa manusia, sbb dadah kan membunuh manusia yg menagihnya secara overdose..so mungkin dia rasa dia perlu menjalani hukuman dunia, setiap kesalahan yg melanggar undang2, sepatutnya dihukum. Undang2 diwujudkan untuk menghukum pesalah, bukan? mungkin dia rasa macam tidak adil sekiranya dia mendiamkan diri atas kesalahan yg lalu, sedangkan ramai yg dh menjadi mangsa korban atas kesalahannya mengedar dadah.

itu pndpt peribadi saja huhu
btw, button follow sy ada di widget Swift Suzuki di bahagian Join My Site huhu..sorry atas kesulitannya.